En obekväm lucka

Så fick vi äntligen luckan vi behövde för att ta oss vidare från Vlieland. Tyvärr blev vi tvungna att lämna hamn någon timme tidigare än optimalt, då inloppet till hamnen blivit grundare med åren och numera inte riktigt stämmer överens med sjökortet. Enligt hamnkaptenen så var vi ,med Rans djupgående på två meter, tvungna att lämna hamnen senast två timmar före lågvatten just denna dag om vi ville vara på den säkra sidan att inte gå på grund. Att vi inte gick på grund två veckor tidigare när vi anlände till hamnen var med andra ord ren tur eftersom sjökortet anger ett djup på 2,3 meter och att hamnen alltså skall vara tillgänglig oavsett tidvatten.

Natten innan vår avsegling blåste det styv kuling från nordväst och då hamnen låg på läsidan om ön var det svårt att göra sig en ordentlig uppfattning om hur mycket det egentligen blåste och framförallt hur grov sjön var på andra sidan. Hur som helst så var vi tvungna att ge oss av. Luckan i vädret skulle endast hålla i sig i ca 15 timmar innan vinden skulle vända till sydvästlig och öka till kuling igen.

Vi hade strömmen med oss och det gick fort att komma iväg. Nackdelen med just detta var att vi nu hade ca 2 knop medström mot vågorna på andra sidan ön, vilket brukar tendera i jobbig sjö. Och mycket riktigt, när vi väl rundat ön så var det slut på det roliga. Grova och branta vågor mötte oss och i den bojade farleden var det omöjligt att göra något annat än att maxa motorn och hålla i oss. Det blåste ordentligt, ca 12-14 m/s rakt i nosen och det började spöregna. Ran kämpade på bra i motsjön, men det var inte utan att man led lite med henne när vi trillade ner på baksidan av vågorna med ett brak. Magplask från tre meter gör ont! Det dröjde inte länge innan Malins ansikte ändrade färg och snart led jag med henne också när hon snörvlande hängde ut ur sittbrunnen och spydde. Inte den bästa starten på dagen!

IMG_4241

Det tog oss ca tre timmar att komma ur den värsta sjön och när vi äntligen kunde ändra kurs så blev livet ombord genast något enklare. Malins sjösjuka hade dock eskalerat för långt vid det här laget och jag visste att hon antagligen inte skulle känna sig bättre innan vi var i hamn igen. Jag försökte locka henne med att vi kunde gå i hamn tidigare i Den Helder, men stoiskt så ville hon fortsätta som planerat till Haag trots att detta innebar nio timmar till av illamående och kräkande. Måste säga att jag blev riktigt imponerad, då det inte är så lätt att stå över apatin när man mår så illa att man skakar av utmattning.

Vinden vred till nordligt efter några timmar, och vi fick medvind. Tyvärr mojnade vinden lite väl mycket, vilket gjorde att vi fick dåligt driv i den fortfarande ganska stökiga sjön. Ran rullade en del och framåt niotiden på kvällen dog vinden ut helt, och vi fick starta motorn. Sjön låg dock kvar och det blev en rullande färd även de sista timmarna fram till Scheveningen utanför Haag.

Klockan ett på natten mot fredagen kom vi fram. Det hade varit en ganska jobbig etapp, inte särskilt utmanande seglingsmässigt utan mest bara irriterande då varken vind eller vågor varit särskilt tillfredställande. Hur som helst så var det skönt att vara framme, framförallt för Malin som spenderat merparten av etappen i kojläge med en spann vid sidan om.

P1020058

Nu hoppas vi på en ny lucka snart så vi kan komma vidare mot Belgien eller förhoppningsvis Calais i Frankrike. Det milda vädret fortsätter tyvärr att sätta käppar i hjulet för oss och i skrivande stund har vi 24 m/s i byarna från sydväst.

Ur led är vädret och årstiderna!

Johanlogga2

8 thoughts on “En obekväm lucka

   • Ann-Sofie says:

    Kan inte annat än att hålla med. Vi har varit ute i nästan 6 år nu, Medelhavet och Karibien tor. Det händer alltid något. Men ni har nog ett attans tufft väder. Kan informera om att det är både lugnare o varmare längre söder ut. Vi ligger på Sicilien och runt 18 gr på dagen o ca 10 på nätterna. Algarve kusten som blir närmare för er har ungefär samma temp.

    Liked by 1 person

 1. Andy says:

  Malin, du tycks ha en vilja av stål! Jag beundrar dig, som trots sjösjuka härdade ut. Ja, nu förtjänar ni verkligen att få lite tur med vädret, för det har ni sannerligen inte haft så här långt i alla fall! Jag håller tummarna!
  Den Gamle och Havet

  Liked by 1 person

  • ransailing says:

   Tack Andy! Det var tur att Johan mådde bra och att han orkade vara ensam då jag inte var mycket till hjälp. Hoppas att det blir bättre på nästa etapp. Tack för din omtanke!

   Like

 2. Maria says:

  Verkligen härligt att få följa er resa genom text och bild. Och jag måste säga att ni gör HELT fantastiska videos! Är så imponerad. Hoppas du mår bättre Malin!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s