Inblåsta på Vlieland

P1020029

Det har nu snart gått en vecka sen vi kom fram till Vlieland. Vädret har som bekant blivit betydligt varmare än under vår segling hit, vilket såklart är skönt. Tyvärr har detta ett högt pris, i form av ihållande sydvästlig vind som nu börjar te sig allt mer och mer absurd. Efter en veckas väntande på en bra prognos så blåser det fortfarande från sydväst, fast nu i stormstyrka.

IMG_4212

Hamnen här på Vlieland är väldigt skyddad mot sjön men ligger helt öppen för vindar från sydväst, vilket gör att vi under senaste dygnet haft en konstant lutning på 10 grader. Vindmätaren har legat ganska stabilt på 20-24 m/s i över 24 timmar nu, och det ska bli ganska skönt när vinden mojnar. Det rycker i förtöjningarna och tjuter högljutt från riggen. Skönt i alla fall att vinden trycker oss ut från bryggan och inte tvärtom.

Jag kan verkligen föreställa mig hur grov sjön är ute på havet, och jag är mig evigt tacksam att vi inte lämnade hamn i går morse som vi först hade tänkt. Enligt prognosen så skulle vi haft en lucka på cirka tolv timmar med okej vindar för segling ner till IJmuiden, men oavsett hur bra prognoserna än är nuförtiden så kan de ganska lätt slå fel på sex till tolv timmar, vilket den gjorde i går. Stormen drog in betydligt tidigare och nådde full styrka hela åtta timmar innan prognosens tidpunkt.

P1010645

Vi har haft en del soliga dagar under tiden här på ön, och Vlieland är verkligen den perfekta ön att ta långa promenader på. Stränderna är milslånga och tallskogen doftar av kåda och blöt sand. Det är något speciellt att befinna sig här mitt i vintern, och jag vågar mig nog på att säga att våren redan är lite på gång här.  Man får de där vackra platserna helt för sig själv och så slipper man snubbla över solande turister på stranden. Så visst finns det fördelar med att segla på vintern också!

P1010833

Som prognosen ser ut just nu så är vi nog fast på Vlieland i en vecka till. I morgon torsdag skall vinden ha lagt sig till kuling, men redan på fredag drar det igång igen med storm från sydväst. Jag kan faktiskt inte erinra mig om att jag nånsin varit inblåst i två hela veckor, utan en enda chans att smita vidare. Visst hade vi kunnat ge oss ut i 25 knops vind och kryssat oss söderut, men vintertid är inte detta särskilt lockande. Speciellt inte med tanke på de långa nätterna och den hårt trafikerade sträckan vi har framför oss ner till Calais i Frankrike. Så även om det känns som vi kan Vlieland nu, så stannar vi här tills vi får en okej prognos. Jag antar att det är priset man betalar för att segla vintertid!

It’s about a week ago since we arrived to Vlieland and now the winds have shifted to south-westerly. We have storm here now and the boat is tilting 10 degrees since we have the wind blowing from the side. We’re happy that we didn’t left yesterday because the weather prediction was wrong and the storm came in earlier. Beside from this we have had some really sunny and warm days and we have been walking a lot, discovering the island. It looks like we are stuck here a week more because on Friday another storm is coming. I don’t think I have ever been stuck in a harbor for this long! But we’ll wait until the weather is better and i guess that’s the price you have to pay when you sail during wintertime. 

Johanlogga2

13 thoughts on “Inblåsta på Vlieland

 1. Andy Vy says:

  Det är naturligtvis rätt beslut att stanna. Jag tror inte att ni har någon brådska att komma till något särskilt mål, så koppla av och njut av ledigheten bara!

  Liked by 1 person

 2. Jörgen says:

  Hej
  Om ni tröttnar på att vänta kan ni ju alltid gå innanför öarna toll Harlingen och svänga höger där fram till Ijsselmeer. Sen kommer ni ju lätt till Amsterdam och om ni vill fortsätta på stående mastrutten kommer ni ända till Vlissingen vid Westerschelde och då är ni ju nära Zeebrugge

  Jörgen

  Liked by 1 person

  • ransailing says:

   Hej Jörgen! Ja, tanken har faktiskt slagit oss. Vi får se hur det utvecklar sig de närmsta dagarna… Om jag har förstått det rätt så är det en del sträckor som måste passeras vid rätt tidpunkt (tidvatten) med ett djupgående på 2 meter?

   Like

 3. RollinwithCaroline says:

  Underbar blog. foljer era aventyr. Jag ar baserad I Amsterdam men befinner mig I Kampen I Nederlanderna just nu. Ja, Vlieland e inte stort nar man e inblast…. 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s